Παράλληλο Μηχανογραφικό: Οδηγός για την εισαγωγή στα δημόσια ΣΑΕΚ και 20 ερωταπαντήσεις

”Μπορείτε να είστε υποψήφιοι υποβάλλοντας Μηχανογραφικό τόσο για τα ΑΕΙ, όσο και για τα ΣΑΕΚ. 

Πλησιάζει η ώρα του Μηχανογραφικού για τους υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μια πρόσθετη δυνατότητα που έχουν όσοι δεν καταφέρουν να περάσουν σε ΑΕΙ, είναι να υποβάλλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ)

Να θυμάστε: Μπορείτε να είστε υποψήφιοι υποβάλλοντας Μηχανογραφικό τόσο για τα ΑΕΙ, όσο και για τα ΣΑΕΚ. Μπορείτε να υποβάλετε και παράλληλο μηχανογραφικό και να περιμένετε να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα επιλογής στα ΑΕΙ. Τότε πρέπει να ενημερωθείτε για όλα τα αποτελέσματα και να πάρετε τις οριστικές σας αποφάσεις, καθώς δεν μπορείτε να εγγραφείτε ταυτόχρονα σε ΔΙΕΚ (ΣΑΕΚ) και σε ΑΕΙ, αν είστε επιτυχών/ούσα και στα δύο.ADVERTISING

Οταν ξεκινήσει η προθεσμία για την κατάθεση των Μηχανογραφικών (αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου) με το ίδιο password, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για τα Δημόσια ΙΕΚ (που μετονομάστηκαν σε ΣΑΕΚ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και επιλέγοντας «ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (Π.Μ.Δ) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΙΕΚ».

Εκεί μπορούν να βρουν το νομικό πλαίσιο, τις ειδικότητες, οδηγούς σπουδών κτλ. Για μη τεχνικές απορίες μπορούν να στέλνουν mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο katartisi_deek@minedu.gov.gr, ενώ για τεχνικά προβλήματα μπορούν να στέλνουν mail στο lifelonglearning@minedu.gov.gr.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου

α. Οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2024. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.

β. Οι τελειόφοιτοι (μαθητές) των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2024. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου

Στάδια υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου

Οι υποψήφιοι με το password που ήδη έχουν ή αποκτούν, επισκέπτονται και υποβάλλουν το Παράλληλο ΜΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Παράλληλο Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία τους και καλούνται να εισάγουν τα μοριοδοτούμενα στοιχεία τους. Στη συνέχεια βλέπουν τις ειδικότητες, ταξινομημένες ανά περιφέρεια, Υπουργείο εποπτείας και ΙΕΚ, όπου μπορούν να κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις.

Τη διαδικασία αυτή μπορούν να την επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της Οριστικοποίησης. Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Οι σχολικές μονάδες μπορούν να αντλούν πληροφορίες από το υλικό της εφαρμογής, ενώ για τεχνικά θέματα, μπορούν να στέλνουν στο lifelonglearning@minedu.gov.gr. Για ερωτήσεις που αφορούν στις ειδικότητες του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Α΄ Οργάνωσης και Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης (210-3442430).

Αναίρεση Οριστικοποίησης – εκ νέου Οριστικοποίηση του ΠΜΔ

 Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής Παράλληλου ΜΔ που θα ανκοινωθεί, θα είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Παράλληλο ΜΔ. Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει κάποια τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας, ώστε να ληφθεί υπόψη στη συνέχεια της διαδικασίας επιλογής για εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στη διαδικασία αυτή, οι υποψήφιοι ΔΕΝ θα έχουν δυνατότητα την επόμενη μέρα να κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση.

Οδηγίες

Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι τριάντα (30) συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

2. Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στον «Κανονισμό Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Β’ 5837/2021) όπως ισχύει. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν.

3. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2024. Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. για τις Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και στις Σ.Α.Ε.Κ.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Παράλληλο Μηχανογραφικό

1. Πώς θα συνδεθώ στο σύστημα;

Με τον κωδικό εξετάσεων και το συνθηματικό σας που δημιουργήσατε στο οικείο Λύκειο. Αν δεν τους θυμάστε πρέπει να πάτε στο σχολείο σας, να πάρετε νέους.

2. Για ποια Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) μπορώ να κάνω αίτηση;

Στην αρχική σελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού στο μενού δεξιά κάτω από την επιλογή Χρήσιμα υπάρχει η υπο-επιλογή Πρότυπο Μηχανογραφικό, όπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα ΔΙΕΚ και όλες τις ειδικότητες που προσφέρουν στο παράλληλο μηχανογραφικό. Αυτές είναι οι διαθέσιμες επιλογές για την αίτησή σας και μπορείτε να δηλώσετε όσες θέλετε με τη σειρά προτεραιότητας που προτιμάτε.

3. Είναι ίδια τα ΔΙΕΚ των διαφορετικών Υπουργείων;

Κατά βάση ναι. Στα ΔΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, η φοίτηση (κατάρτιση) υπάγεται στον Κανονισμό Λειτουργίας Ι.Ε.Κ. (Υ.Α. Αριθμ. Κ5/160259/2021 (ΦΕΚ 5837/τ.Β’/15- 12-2021)). Μπορείτε να δείτε τον Κανονισμό Λειτουργίας στο μενού Νομικό Πλαίσιο.

4. Μπορώ να υποβάλλω και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο και να κάνω αίτηση και το Σεπτέμβριο;

Ναι, μπορείτε.

5. Πόσο διαρκεί η κατάρτιση (φοίτηση) στα ΙΕΚ;

Η κατάρτιση στα ΙΕΚ διαρκεί 4 εξάμηνα και μετά ακολουθεί περίοδος Πρακτικής Άσκησης η οποία είναι υποχρεωτική. Με την ολοκλήρωση των 4 εξαμήνων κατάρτισης και της περιόδου πρακτικής αποκτάτε τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ). Στη συνέχεια, έχετε δικαίωμα να συμμετάσχετε στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στο αντικείμενο της ειδικότητάς σας, προκειμένου να αποκτήσετε Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (αρ. 43, παρ.1 ν.4763/2020).

6. Πόσα είναι τα δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ και πότε καταβάλλονται;

Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρεται δωρεάν.

7. Εργάζομαι και το πρωί δεν μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα. Μπορώ να φοιτήσω σε Δημόσιο ΙΕΚ;

Η φοίτηση στα ΙΕΚ του ΥΠΑΙΘΑ γίνεται το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες για ΙΕΚ άλλων Υπουργείων, θα πρέπει να ενημερωθείτε από το Δημόσιο ΙΕΚ που σας ενδιαφέρει.

8. Έκανα και πέρυσι αίτηση για να φοιτήσω σε Δημόσιο ΙΕΚ. Πώς θα συνδεθώ στο σύστημα;

Οι περσινοί σας κωδικοί σύνδεσης στο σύστημα δεν ισχύουν. Εφόσον δώσατε φέτος πανελλήνιες εξετάσεις, διαβάστε το σημείο 1.

9. Δεν έδωσα φέτος πανελλήνιες αλλά παλαιότερα. Μπορώ να κάνω αίτηση εγγραφής σε Δημόσιο ΙΕΚ;

Ναι. Όμως δε θα κάνετε αίτηση στο σύστημα του παράλληλου μηχανογραφικού. Για τα Δημόσια Ι.Ε.Κ του ΥΠΑΙΘΑ θα σας δοθεί δυνατότητα να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση περίπου στις αρχές του Σεπτεμβρίου στο σύστημα https://diek.it.minedu.gov.gr . Μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με το θέμα αυτό στις ιστοσελίδες:  της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης για τα Δημόσια ΙΕΚ του ΥΠΑΙΘΑ: https://www.gsvetlly.minedu.gov.gr/  του ΟΑΕΔ: https://www.dypa.gov.gr/iek-oaed-arkhiki-epaghghelmatikikatartisi  του Υπουργείου Υγείας: https://www.moh.gov.gr/articles/health/epaggelmaties-ygeias/noshleytesmaies-kai-episkeptes-ygeias  του Υπουργείου Τουρισμού: http://www.mintour.edu.gr/index.php/iek  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων https://www.elgo.gr/index.php?option=com_content&view=category&layou t=blog&id=295&Itemid=1352

10. Είμαι αλλοδαπός υπήκοος και δεν έχω δώσει ποτέ πανελλήνιες εξετάσεις. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση εγγραφής σε Δημόσιο ΙΕΚ;

Ισχύουν όσα γράφονται στο σημείο 9. Στα Ι.Ε.Κ. ζητείται γενικά καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Στα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, ΔΥΠΑ, και Υπουργείο Υγείας απαιτείται γνώση ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Β1, όπως προβλέπεται στο άρθρο 76 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254).

11. Δεν έχω ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Μπορώ να κάνω αίτηση;

Μπορείτε, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε για την έκδοσή του μέσα στο καλοκαίρι αν σας ενδιαφέρει να φοιτήσετε σε ΔΙΕΚ, γιατί αν είστε επιτυχών/επιτυχούσα ΔΕΝ θα μπορέσετε να κάνετε εγγραφή κατά το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου χωρίς αυτό. Διαβάστε τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για την έκδοση εδώ: https://www.amka.gr/aparaitita.html Αν δε γνωρίζετε αν έχετε ΑΜΚΑ, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: http://www.amka.gr/AMKAGR Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε να αναζητήσετε τον ΑΜΚΑ σας στην ιστοσελίδα αυτή και να δείτε με προσοχή τα ονομαστικά σας στοιχεία, όπως αναγράφονται στην ΗΔΙΚΑ. Με βάση αυτά θα γίνει η εγγραφή σας σε Δημόσιο ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) αν είστε επιτυχών/επιτυχούσα στο τέλος της διαδικασίας.

12. Το όνομά μου αναγράφεται στην ταυτότητα/διαβατήριό μου διαφορετικά από ότι φαίνεται αυτόματα συμπληρωμένο στο Παράλληλο Μηχανογραφικό. Τι μπορώ να κάνω;

Τα ατομικά σας στοιχεία στο Παράλληλο Μηχανογραφικό είναι τα ίδια με αυτά που διατηρεί το σχολείο σας. Θα πρέπει να ζητήσετε να διορθωθούν τα ατομικά σας στοιχεία στο σχολείο, ώστε να είναι ίδια με αυτά στην ταυτότητα/διαβατήριό σας. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε αν είναι ίδια τα στοιχεία της ταυτότητας/διαβατηρίου σας με τα στοιχεία της βεβαίωσης ΑΜΚΑ. Αν αυτό δε συμβαίνει, ζητήστε μέσω ΚΕΠ να ενημερώσετε σωστά τα ατομικά σας στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ. Αυτή η ενημέρωση ίσως δε γίνεται άμεσα. Αν δεν έχετε ΑΜΚΑ, διαβάστε το σημείο 11.

13. Άλλαξα γνώμη και θέλω να τροποποιήσω τις προτιμήσεις της αίτησής μου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Εφόσον δεν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μπορείτε να ξανασυνδεθείτε στο σύστημα με τους κωδικούς σας και να τροποποιήσετε την αίτησή σας καταχωρώντας τις νέες σας προτιμήσεις. Αν έχετε ήδη οριστικοποιήσει την αίτησή σας, θα χρειαστεί πρώτα να κάνετε αναίρεση της οριστικοποίησής της. Αφού κάνετε τις διορθώσεις σας, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να οριστικοποιήσετε ξανά την αίτησή σας ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας, προκειμένου να είναι έγκυρη. 

14. Έχω τροποποιήσει πολλές φορές μέχρι στιγμής την αίτησή μου. Πώς μπορώ να ξέρω τι έχει καταχωρήσει τελικά το σύστημα;

Το ηλεκτρονικό σύστημα αποθηκεύει κάθε φορά την τελευταία τροποποίηση της αίτησής σας. Επίσης, όταν κάνετε Είσοδο στο σύστημα, στο τελευταίο βήμα εμφανίζεται η συνολική Προβολή Μηχανογραφικού. Στο σημείο αυτό, δίνεται η δυνατότητα ΕΞΑΓΩΓΗΣ της συμπληρωμένης αίτησής σας σε αρχείο pdf. Μην ξεχάσετε σε κάθε περίπτωση να οριστικοποιήσετε εγκαίρως την αίτησή σας.

15. Πώς μοριοδοτείται η αίτησή μου;

Σύμφωνα με το κεφάλαιο Β, άρθρο 4 παρ. 5 του κανονισμού Λειτουργίας των ΙΕΚ (ΦΕΚ 5837/Β/15-12-2021), αναφέρεται ότι: Για τη μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζομένων λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα: α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Σύμφωνα με το ν. 4763/2020 (ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020), οι τίτλοι σπουδών με τους οποίους μπορεί κάποιος να εγγραφεί είναι σε Ι.Ε.Κ. είναι:

 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ  ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ  ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΕΝ. ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ  ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ  ΠΤΥΧΙΟ Τ.Ε.Λ. ν.1566/1985  ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΕ Β’ ΚΥΚΛΟΥ

Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή σε εικοσαβάθμια κλίμακα. β) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με πέντε (5) μόρια. γ) Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με τρία (3) μόρια. δ) Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας μοριοδοτείται με τρία (3) μόρια. ε) Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τη σειρά επιλογής καθορίζουν: 1) η ιδιότητα πολύτεκνου γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, 2) η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, 3) η ιδιότητα προστάτη ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας, 4) ο βαθμός του τίτλου σπουδών. ζ) Ειδικά οι ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας των τμημάτων, σύμφωνα με απόφαση των Δ.Δ.Β.Μ. και με βάση τα οριζόμενα στην Υ.Α. Δ/13074/7.6.00 (ΦΕΚ 780/23−6−2000), όπως εκάστοτε ισχύει.…» Διευκρίνιση: Σε ό,τι αφορά το Πληροφοριακό Σύστημα, τα μόρια των υποψηφίων δεν περιλαμβάνουν δεκαδικό μέρος και κάθε κριτήριο πολλαπλασιάζεται με το 1000. Όλες οι τιμές των επιμέρους κριτηρίων προστίθενται και δίνουν την τελική μοριοδότηση του υποψηφίου

16. Τι σημαίνουν και πώς αποδεικνύονται τα Κοινωνικά Κριτήρια για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΔΙΕΚ;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Α. Πώς ορίζεται η πολυτεκνία; Ως πολύτεκνοι ορίζονται οι γονείς με τέσσερα (4) τουλάχιστον τέκνα. Εξακολουθούν να ισχύουν οι κάτωθι ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες πολύτεκνοι είναι επίσης: α) Ο γονέας χωρίς σύζυγο με τρία (3) τέκνα ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος για τη διατροφή τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας. β) Ο ένας από τους γονείς ο οποίος κατέστη ανάπηρος από οποιαδήποτε αιτία ή είναι ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, εφόσον έχει τρία (3) τέκνα και συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της ανωτέρω (α) περίπτωσης. γ) Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον δύο (2), αποτελούν ίδια, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της (α) περίπτωσης. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, τα τέκνα τους όμως προστατεύονται και απολαμβάνουν τα σχετικά δικαιώματα για όσο διάστημα διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα. 

Σημείωση: Η «γονική μέριμνα» δεν ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.Δικαιολογητικά κατά περίπτωση: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό πολυτεκνίας σε ισχύ, δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα (περίπτωση α.).

Β. Πώς ορίζεται η τριτεκνία; Την ιδιότητα τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 ν. 3454/2006): α) Γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους και β) Τα τέκνα των παραπάνω περιπτώσεων Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Τρόπος απόδειξης της ιδιότητας του τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας •Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας ή •βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) (κ.υ.α.) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ή •αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.

Γ. Πώς ορίζεται η μονογονεϊκή οικογένεια; Προϋποθέσεις: α)Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πρόσληψης, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. β)Τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας είναι εκείνα τα οποία μέχρι την ενηλικίωσή τους είχαν τον ένα μόνο γονέα τους. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και τα τέκνα τα οποία στερήθηκαν και τους δύο γονείς πριν την ενηλικίωσή τους. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από το τέκνο μέχρι και τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας του. Σημείωση: . Η «γονική μέριμνα» δεν ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας θεωρείται αυτός που ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις: χηρεία, ελεύθερη συμβίωση χωρίς σύμφωνο συμβίωσης, τέκνο γεννημένο εκτός γάμου, υιοθεσία τέκνου από ένα μόνο γονέα. Δικαιολογητικά: δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας

Δ. Πώς αποδεικνύεται αν κάποιος ανήκει στην ειδική περίπτωση με τον τρόπο που ορίζεται στο παράλληλο μηχανογραφικό; Η ειδική περίπτωση στα ΔΙΕΚ αφορά μόνο ελληνοκύπριους από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Αποδεικνύεται με Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ). Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://portal.astynomia.gr/webcenter/portal/eTap/expatriate-al-id-card-grantapplication Σχετικά με τη δήλωση της ειδικής περίπτωσης, επισημαίνουμε ότι υποψήφιοι που τη δηλώνουν, συμμετέχουν σε ξεχωριστή διαδικασία επιλογής από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Επομένως, επιτυχόντες για τους οποίους θα διαπιστωθεί κατά το διοικητικό έλεγχο στις εγγραφές ότι έχουν δηλώσει ψευδώς ότι ανήκουν στην ειδική περίπτωση, χάνουν το δικαίωμα για εγγραφή.

17. Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου;

Για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου δε χρειάζεστε δικαιολογητικά. Χρειάζεστε μόνο να γνωρίζετε το βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου σας και το έτος απόκτησής του. Όμως, θα χρειαστεί να προσκομίσετε δικαιολογητικά -και οπωσδήποτε βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ- κατά την εγγραφή σας το Σεπτέμβριο, εφόσον είστε επιτυχών/ούσα. Αν δεν έχετε το Απολυτήριό σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με το σχολείο σας. Εναλλακτικά, αν αποκτήσατε απολυτήριο μετά το 2016, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία του ψηφιακού Απολυτηρίου Λυκείου που είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-paideias-kai-threskeumaton/paideias-kaithreskeumaton/psephiako-apoluterio-gumnasiou-lukeiou

18. Είμαι απόφοιτος ΕΠΑΛ και επιθυμώ να εγγραφώ στο Γ Εξάμηνο συναφούς ειδικότητας. Πρέπει να υποβάλλω αίτηση για παράλληλο μηχανογραφικό;

Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που θέλουν να συνεχίσουν σε ειδικότητα ίδιου τομέα για την οποία υπάρχει αντιστοίχιση και μπορούν να εγγραφούν στο Γ’ εξάμηνο ΔΕΝ συμπληρώνουν παράλληλο μηχανογραφικό. Υποβάλλουν αίτηση απ’ ευθείας στο ΙΕΚ στο οποίο λειτουργεί σε Γ’ εξάμηνο η ειδικότητα που επιθυμούν. Παρακαλούμε ενημερωθείτε από τα ΔΙΕΚ που προσφέρουν την ειδικότητα προτίμησής σας στο Γ εξάμηνο για τις προθεσμίες της αίτησης και τα δικαιολογητικά. Ειδικά για τα ΔΙΕΚ εποπτείας ΥΠΑΙΘ στο μενού Χρήσιμα >> Τμήματα ΔΙΕΚ Γ’ εξαμήνου ΥΠΑΙΘΑ ή στην αρχική σελίδα, στις Ανακοινώσεις μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι προσφερόμενες ειδικότητες Γ’ εξαμήνου. Για τα ΔΙΕΚ των άλλων Υπουργείων, στο σημείο 8 υπάρχουν σύνδεσμοι, ώστε να ενημερωθείτε αρμοδίως. Στο μενού Επικοινωνία, υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των ΔΙΕΚ.

19. Ποια είναι η διαδικασία μετά την οριστική υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού μου και αφού κλείσει το σύστημα;

Όταν κλείσει το σύστημα κατά τη λήξη της προθεσμίας, οι αιτήσεις που έχουν οριστικοποιηθεί μοριοδοτούνται αυτόματα και επιλέγονται οι ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές. Υποψήφιοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν έκαναν οριστική υποβολή στο παράλληλο μηχανογραφικό τους, δεν μοριοδοτούνται και εξαιρούνται από τη συνέχεια της διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που δηλώνουν το κοινωνικό κριτήριο της ειδικής περίπτωσης επιλέγονται σε ξεχωριστές θέσεις από τους υπόλοιπους.

20. Πώς θα μάθω αν είμαι επιτυχών/ούσα;

Στην αρχική σελίδα του Παράλληλου Μηχανογραφικού θα βγει ανακοίνωση όταν είναι έτοιμα τα αποτελέσματα. Για να μάθει κάποιος αιτών/ούσα το αποτέλεσμα της αίτησής του από το σύστημα, θα πρέπει να κάνει Είσοδο σε αυτό με τους κωδικούς που υπέβαλε αίτηση. Όταν κάνει είσοδο, το σύστημα θα του εμφανίσει το αποτέλεσμα. Αν είναι επιτυχών/ούσα, θα πρέπει να προσέλθει στο ΙΕΚ επιτυχίας για έλεγχο των δικαιολογητικών και ΕΓΓΡΑΦΗ μέσα στην προθεσμία που θα ανακοινωθεί.”

Πηγή: Το άρθρο δημοσιεύθηκε από τον Νίκο Μάστορα, alphavita.